TV-serier

Sett noe kult? Eller hørt noe bra?
User avatar

Pancho P
Donor
Posts: 2930
Joined: 24 Aug 2021, 20:09
Liker gitt: 15958
Liker mottatt: 10841

Artige betraktningar, @alfen74😁 Eg trur du kan utvide "raring"-området både sørover og nordover! Likevel er det noko spesielt med industribygder som Høyanger, Årdal, Odda og mange andre eg ikkje kjenner så godt til. Felles for mange av desse bygdene er at dei utviklar ein særeigen identitet og kjærleik til det lokale, der fotball har spela ei viktig rolle. Folk der har/hadde dessutan eit nesten religiøst til engelske lag, noko som kjem tydeleg fram i dokumentaren "Fotballens disipler".

Jamt over vil eg seie at fotballinteressa var nesten altoppslukande i den vesle bygda eg vaks opp i på 80-talet. Kanskje var vi snevre i interessefeltet, men alt utenom fotball og heavy metal var for særingar😅

Når det gjeld Sogndal er det imponerande korleis dei har heldt det gåande i 40 år på dei to øverste nivåa. Dei må vere Norges beste til å utvikle talent på spareblussbudsjett, men slit etterkvart med å halde oppe entusiasmen blant supportarane. Der ein tidlegare fekk halde på talenta lenge nok til at ein enten klarte å halde seg i toppdivisjonen eller kunne selge for relativt store summar, forsvinn spelarane no tidleg i utviklinga (til større norske klubbar) og ein slit med å erstatte dei internt. Den nye store superstjerna heiter Edmund Baidoo og han kjem til å bli enorm. Håpet er at ikkje Glimt eller Molde kjem og snappar han opp, men at Sogndal får selge han direkte til utlandet med saftig vidaresalgsklausul.

2000 tilskodarar kan verke imponerande, men talet var over det dobbelte då dei spela på øverste nivå. Det bur ca 10 000 menneske innanfor grei (etter veststlandsk målestokk) køyredistanse til Fosshaugane, men heile Sogn frå Årdal til Gulen er i utgangspunktet "Sogndal-territorium". Det finst nokre hardbarka "galningar" som brukar 5-6 timar tur-retur i bil/ferje for å sjå karadn frao saftbygdi, og det må jo sjølvsagt applauderast 👏
post liked by: 10Hag, Rød Pølse, Vidar Dale Fjeld, Pangaea, Can2
It's Squeaky Bum Time!
User avatar

Topic author
Pangaea
Posts: 3335
Joined: 07 Jul 2020, 03:51
Liker gitt: 5742
Liker mottatt: 7570

red wrote: 17 Aug 2024, 12:30 Også tenker jeg personlig at gullalderen begynte ordentlig med Breaking Bad (2008). Og døde en gang mellom sesong 7 og 8 av Game of Thrones (2017-19).
For min del i så fall TV-seriens gullalder ca 2 år før, når jeg ikke klarte å "hate watche" Game of Thrones lenger. Sprøtt hvordan en så råbra serie kan bli et slikt togvrak. Men det er noe jeg har lagt merke til i større og større grad, kanskje særlig med filmer eller serier som er basert på berømte bøker. Skribentene (eller hva pokker det riktig uttrykket i TV-format er på norsk) tror de kan gjøre det bedre enn verdensberømte forfattere, og så "slakter" de verket i prosessen. The Witcher er nok et strålende eksempel i så måte. Orket ikke en gang å se noe av sesong 3. Og da tok vertfall hovedskuespilleren til vettet og hoppet av.

"Woke"-opplegg har jeg et dobbeltsidig forhold til. Det er jo hevet over enhver tvil at mye har blitt "hvitvasket" opp gjennom tiårene, med tanke på hvite Jesuser, hvite kinesere og alt mulig annet rart og upassende. Det har ikke vært lett for ikke-hvite skuespillere å få hovedroller. Men så synes jeg det blir for teit når etablerte verk slik som Tolkiens (som sikkert var rasist selv, men likevel) plutselig skal stå fram med mørkhudede alver og mye annet ræl som egentlig ikke har med "woke" å gjøre, men som likevel blir helt surrealistisk.

Det jeg er mest oppgitt over er skribentenes nær-sagt-sabotasje av verkene de påstår de elsker, men åpenbart ikke kan fordra siden de river sjelen ut av dem på rekke og rad. Og mer generell dårlig script og dialog. Mye av dialogen i Yellowstone for eksempel føles bare kunstig. Noen av scenene i House of the Dragon er virkelig bra (men sikkert best jeg ikke nevner/spoiler), men mye annet er helt upassende og rart, så dermed drukner de gode scenene og dia-/monologene i møkken.

Kanskje litt på siden, men jeg blir stadig frustrert over alle de logiske bristene, hullene og så videre som til stadighet dukker opp. Plutselig kan en gammel mann som står langt unna noe, høre nesten hvisking mellom to personer. Eller ha lasersyn og se knøttsmå detaljer på 200 meters hold. Eller hundretusen andre slike mindre og større irregulariteter. En og annen kan jeg se mellom fingrene (hah), men når det blir mye i samme serie eller episode så blir det vanskelig å ta det seriøst.

Jaja, dagens gammel mann roper mot himmelen 8-) :hah:
post liked by: 10Hag, Jan Erik, red, Rød Pølse, Can2
User avatar

Can2
Kongen av understatements
Posts: 1389
Joined: 29 Jun 2022, 15:39
Liker gitt: 13416
Liker mottatt: 5021

Jeg har også mistet interessen for TV-serier i større grad. Er enig med dere som sier at det var en gullalder, men som nå i store trekk er forbi. Man skal liksom kopiere og legge seg opp til noe som var en suksess, men så blir det bare blasse kopier. Jeg ser heller om igjen noen perler som brøytet ny grunn. Som mange nevner, de første sesongene av "Game of Thrones", "Breaking Bad", "The Wire" og "Six feet under".

Nå ser jeg om igjen en serie jeg likte, men som sikkert er litt rar og simpel i følge diverse kvalitetsparametere. "Monk" som er litt Poirot møter Nissene på låven. Antihelter har ofte fascinert meg.
post liked by: Jan Erik, 10Hag, Rød Pølse, Pangaea
Kong Eric Cantona

28FPellistri
Posts: 1046
Joined: 09 Dec 2023, 18:15
Liker gitt: 1070
Liker mottatt: 4049

For de som likte serier fra gullalderen til HBO, så er OZ en liten skjult perle syns jeg.

Selv om man må tåle en del peniser i monitor i blant, siden det er en fengselsserie. :hah: Men den gir et strålende innblikk i politikk og samspill mellom fanger/familie/politi/ledelse/politikere og konsekvensene på valg man tar og ikke tar.

For min egen del så prøvde jeg meg på denne når jeg var yngre, da falt jeg av og syns den var ekstrem kjedelig. Og gav den vel opp etter bare noen episoder. Gav den en ny sjanse sikkert 20 år etterpå, og da ble jeg helt oppslukt, så vel alle 6 sesongene på 2 uker. Meget sterk serie etter min smak.

HBO har utvilsomt laget flere av mine favorittserier.

The Sopranos
The Wire
Boardwalk Empire
OZ
Entourage
Game of Thrones
Rome
Mare of Easttown
Eastbound & Down


Andre favoritter:

Southland
Yellowstone
1883 (forløper til Yellowstone)
1923 (forløper til Yellowstone)
Californication
Sons of Anarchy
Banshee
Boss
Lost
Broadchurch
This is England 86, 88 og 90 (tv-serien og fortsettelsen av filmen med samme navn - Fantastisk fillm og serie om hvordan det er å vokse opp i fattige rasistiske England)
Criminal Minds (selv om den tapte seg litt utover så har den mange gode sesonger)
Broen
Two And a Half Men (før de ødela serien med Ashton Kutcher)
How I Met Your Mother
Friends
Happy Valley
Blue Lights
Casual
Walking Dead
Fear the Walking Dead
Dag
Rådebank
Luther
Dexter
The Shield
24
Scrubs
Spartacus

Og mye annet gull :D

For ordens skyld så er begge forløperne til Yellowstone laget i ettertid av Yellowstone.
post liked by: RedTrafford, Can2, Pangaea
When I think football, I think Manchester United. I still support United and always will. I will die with them in my heart.

Eric Cantona
User avatar

RedTrafford
Donor
Posts: 4875
Joined: 13 Mar 2021, 16:00
Liker gitt: 22542
Liker mottatt: 15131

HBO har laget mye bra.
The Sopranos er en av mine to aller største favoritt serier.
Den andre er vel et italiensk lavbudsjett produksjon som står for, Corleone :perf:

Ellers ser jeg at jeg er ganske dårlig på serier, i hvert fall når jeg ser listen over her :D
post liked by: Can2, Pangaea
User avatar

Can2
Kongen av understatements
Posts: 1389
Joined: 29 Jun 2022, 15:39
Liker gitt: 13416
Liker mottatt: 5021

Oz fikk jeg lyst til å se @28FPellistri Du nevner flere serier som jeg ikke har listet opp, men som jeg liker.
post liked by: RedTrafford, 28FPellistri
Kong Eric Cantona

28FPellistri
Posts: 1046
Joined: 09 Dec 2023, 18:15
Liker gitt: 1070
Liker mottatt: 4049

Can2 wrote: 18 Aug 2024, 23:44 Oz fikk jeg lyst til å se @28FPellistri Du nevner flere serier som jeg ikke har listet opp, men som jeg liker.
Håper du gir den en sjanse. Den kan være litt treg å få tak på i starten (som det ofte er på de beste seriene), men når man er over "kneiken" så er det en fantastisk serie.
RedTrafford wrote: 18 Aug 2024, 23:22 HBO har laget mye bra.
The Sopranos er en av mine to aller største favoritt serier.
Den andre er vel et italiensk lavbudsjett produksjon som står for, Corleone :perf:

Ellers ser jeg at jeg er ganske dårlig på serier, i hvert fall når jeg ser listen over her :D
Ja, Corleone er gull! Det er den andre serien fra den tiden også. "Den siste gudfaren" eller "L'ultimo padrino" som den heter på italiensk. Den handler om "Bernardo Provenzano" som vel var nestlederen til Toto Riina fra serien Corleone. Om jeg husker det riktig.

Skal jo sies at jeg er megafan av serier/filmer om den italienske mafiaen. Det som er så ekstremt bra på disse italienske seriene er at "alt" er basert på ekte historier og personer.
post liked by: Can2, RedTrafford
When I think football, I think Manchester United. I still support United and always will. I will die with them in my heart.

Eric Cantona
User avatar

RedTrafford
Donor
Posts: 4875
Joined: 13 Mar 2021, 16:00
Liker gitt: 22542
Liker mottatt: 15131

28FPellistri wrote: 19 Aug 2024, 18:09 Skal jo sies at jeg er megafan av serier/filmer om den italienske mafiaen. Det som er så ekstremt bra på disse italienske seriene er at "alt" er basert på ekte historier og personer.
Så gøy :D
Trodde jeg var alene her som var litt overkant interessert :D
Som jeg skrev noe om i sommer så er det stort sett Cosa Nostra som er av interesse.
Har selvfølgelig sett oppfølgeren til Corleone, meget bra.

Som du nevner er alt bygget på fakta.
Da jeg var i Corleone, måtte jeg besøke C.I.D.M.A som står for : Centro Internazionale di Documentazione sulle Mafie del Movimento Antimafia .
Eller bare antimafia museet :D
Der ligger det mye dokumentasjon som seriene har blitt bygget på.
DSCN0944.JPG
DSCN0944.JPG (49.13 KiB) Viewed 1363 times
post liked by: 28FPellistri, Can2, Rød Pølse, Pangaea
User avatar

RedTrafford
Donor
Posts: 4875
Joined: 13 Mar 2021, 16:00
Liker gitt: 22542
Liker mottatt: 15131

På HBO finner man også Mafia only kills in summer, litt annerledes, men den er også bra.
Handler om en familie på fire som levde under forholdene til Riina's tid. Litt ironisk så spiller den skuespilleren som spilte Toto Riina i Corleone han familiefaren som kjempet en kamp hver dag for og ikke stå i gjeld til mafian.
Det er vel to sesonger av den.
post liked by: 28FPellistri

28FPellistri
Posts: 1046
Joined: 09 Dec 2023, 18:15
Liker gitt: 1070
Liker mottatt: 4049

Absolutt ikke, alltid elsket det, helt siden jeg så Gudfaren første gang. Var fengslet etter det og har prøvd å sett det meste av serier, dokumentarer og ikke minst filmer om dette temaet. Er også fra tid til annen inne på Wikipedia og leser om de "fem familiene" den dag i dag, ganske utrolig at de fortsatt er aktive, selv om de naturligvis ikke er som i glansdagene når alt var skjult og ingen kjente til de.

Det må ha vært helt fantastisk å besøke CIDMA, du bør anse deg selv som svært heldig!. Heldigvis er der uendelig med filmer og dokumentarer om Cosa Nostra. Har begge de to seriene Corleone og den siste gudfaren på DVD. Er så glad jeg kjøpte de når de kom ut, tror ikke de er lette å finne i dag, i alle fall ikke med norsk tekst.

Du kjenner jo sannsynligvis til filmen Falcone også på HBO da, som har nær tilknytning til disse seriene, i alle fall historien. Falcone var jo mr. antimafia, og ble tatt av dage av nettopp Corleone-gjengen.

Jeg trodde før at mafiaen i USA var brutal, når man så filmer osv derfra, helt til jeg så de sanne historiene om Corleone-gjengen. Ikke rart Toto Riina fikk kallenavnet udyret. Samvittighet er et meget ukjent begrep der i gården.

RedTrafford wrote: 19 Aug 2024, 20:03 På HBO finner man også Mafia only kills in summer, litt annerledes, men den er også bra.
Handler om en familie på fire som levde under forholdene til Riina's tid. Litt ironisk så spiller den skuespilleren som spilte Toto Riina i Corleone han familiefaren som kjempet en kamp hver dag for og ikke stå i gjeld til mafian.
Det er vel to sesonger av den.

Takk for tipset! :) Av en eller annen grunn har jeg bare oversett den og tenkt det var noe komedie-møll. Han skuespilleren der er vanvittig bra, i alle fall som Toto Riina!
post liked by: RedTrafford, Pangaea
When I think football, I think Manchester United. I still support United and always will. I will die with them in my heart.

Eric Cantona
User avatar

RedTrafford
Donor
Posts: 4875
Joined: 13 Mar 2021, 16:00
Liker gitt: 22542
Liker mottatt: 15131

Helt enig @28FPellistri .
Det fra USA blir bare et søtt eventyr :D

Tror ikke noe har gått meg forbi når det gjelder dette tema.
Falcone, Borsellino og ikke minst Tommaso Buscetta som åpnet opp om innsiden av mafian.

Vet ikke om du har sett i tråden 'personlig topp 5 film '
la ut noe der i sommer, Gudfaren, Savoca, boka Cosa Nostra osv
post liked by: 28FPellistri

28FPellistri
Posts: 1046
Joined: 09 Dec 2023, 18:15
Liker gitt: 1070
Liker mottatt: 4049

Takker @RedTrafford - Skal ta en titt der!
post liked by: RedTrafford
When I think football, I think Manchester United. I still support United and always will. I will die with them in my heart.

Eric Cantona
User avatar

Pwint
Donor
Posts: 3823
Joined: 16 Oct 2021, 09:39
Liker gitt: 19166
Liker mottatt: 12848

28FPellistri wrote: 19 Aug 2024, 20:05 Absolutt ikke, alltid elsket det, helt siden jeg så Gudfaren første gang. Var fengslet etter det og har prøvd å sett det meste av serier, dokumentarer og ikke minst filmer om dette temaet.
Tipper dette er midt i blinken for dere gudfaren fans:



:D
post liked by: 10Hag, 28FPellistri, RedTrafford, Blodfink
“I don’t play against a particular team. I play against the idea of losing.”
— Eric Cantona
User avatar

RedTrafford
Donor
Posts: 4875
Joined: 13 Mar 2021, 16:00
Liker gitt: 22542
Liker mottatt: 15131

Pwint wrote: 21 Aug 2024, 11:22 Tipper dette er midt i blinken for dere gudfaren fans:
Hadde jeg hatt et snev av gaming interesse så, men det har jeg ikke sett :D


@28FPellistri
Har du lest boka 'Cosa Nostra ?

Jeg skrev noe i litteratur tråden også i sommer , bare siterer meg selv her jeg :D
RedTrafford wrote: 14 Jul 2024, 14:06 Er ikke den største lesehesten, men på denne turen til Sicilia tok jeg og børstet støv av boken Cosa Nostra og leser den for andre gang.
En bok av den engelske forfatteren John Dickie.

(Fra Google) John is Professor of Italian Studies at University College London. He is an internationally recognised specialist on many aspects of Italian history and the mafia, and his books have been translated into more than twenty languages.

Den tar for seg historien lenge før begrepet ‘mafia’ oppsto til slutten av Corleone’s regjeringstid da de hadde ‘ il capo dei capi ‘ ( sjefen over alle sjefer) Tidlig 2000.
(2006 nøyaktig og boken gitt ut 2004.)

Det er ikke det gangster aktige som fascinerer, men alt det det rundt.
Hvordan hele denne historien kunne oppstå og bli så enorm på en arealmessig liten øy.

Hvordan kunne man leve i sjul i 43 år uten å bli tatt når man føder barn på offentlige sykehus og har barn på skolen, handler i butikker og lever nesten normale liv.

Like fascinert av den motsatte siden. Leste flere bøker av spesielt av dommerne Falcone og Borsellino sitt arbeid for å bekjempe mafian.

Har også lest bøker som handler om helt vanlige familier som levde under disse forholdene, hver dag var en kamp for å ikke se noe eller ta i mot noe gratis som kunne ende med å stå i gjeld til mafian.

Boka Cosa Nostra er litt halvtung, men hjelper å ha lest den før merker jeg, selvom det er ca 15 år siden.
Og en Birra Moretti under parasollen i 36 grader)
😎🍺
post liked by: 10Hag
Post Reply